söndag 17 juni 2012

Blommande gröna dalar

Igår blev det en liten lördagsutflykt till Sofiero. Vi fick lust att åka och titta på rhododendronblomningen, så sagt och gjort. Dagen bjöd på alla slags väder, sol och värme, regn och åska, men det blev en mysig dag.
I orangeriet var det konsthantverk av allehanda slag och på slottet var det Märta Måås-Fjetterströmutställning. Så det var lagom att skjula där under en av regnskurarna. På slottet finns också ganska många fotografier från tiden då Gustav VI Adolf vistades där. Både när han var kronprins och var där tillsammans med Margareta och sedan också med drottning Louise. Det finns bland annat färgfotografier som Margareta tagit på sig själv med självutlösare. Kommer inte riktigt ihåg årtalet på detta, men hon dog ju 1920, så någon gång under 1910-talet. Berättelserna om hur kungen knöt kontakter för att få tag på olika rhododendronsorter och azaleorna är spännande.
Det var väldigt många danska som tagit sig över sundet för att titta på blommor och blad. Jag hörde ett par danska damer som gärna ville gå längst ner i parken där man har utsikt över Öresund och ser Danmark och Kronborgs slott i fjärran. Dom åkte inte gärna längre än att dom kunde se hem :)

Inga kommentarer: